Nyugati gondok miatt késlekednek a mohi atomerőmű bővítésével (Körpék)

 Portál Körék citoval 18.3.2017  INESS vo svojom článku o situácií na trhu s energetickými podnikmi na Slovensku

Nyugati gondok miatt késlekednek a mohi atomerőmű bővítésével  (Körpék)

 A mohi atomerőmű készülő harmadik blokkjának primer körében a nyomás teszt ugyan jól sikerült, a Fico-kormány által tervezett két új blokk befejezése – úgy tűnik – továbbra is késlekedő pályán mozog.

Az INESS intézet szerint bár a kormányfő nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a késlekedést a – többek között Bős miatt is ostorozott – ENEL energetikai vállalat nyakába varrja, a valóságban a nyugat-európai nukleáris üzletág problémái köszönnek vissza a mohi helyzetből.

Maguk alá temették őket saját projektjeik

A japán Toshiba néhány héttel ezelőtt bejelentette, hogy az összes jövőbeli nagy atomerőmű-projektjét visszavonja. A lépés hátterében valószínűleg a Westinghouse nevű lányvállalatának komoly veszteségei állnak. Ez a cég a világ egyik meghatározó reaktor-készítője, most azonban a túlárazott amerikai atomerőművek miatt csőd fenyegeti.

A mohi atomermű bővítésénél főleg cseh vállalatok kapnak szerepet. A legutóbbi informácók szerint a harmadik reaktorblokk 94 százalékban már kész van. Ha elkészül, Szlovákia energiellátásának 13 százalékát biztosítja majd. Építési költségei eddig 4,63 milliárd eurót emésztettek fel. Valószínűlg jövőre állítják üzembe. Forrás: energia.dennikn.sk

Az ágazat másik nagy játékosa, az Avera hasonló cipőben jár. Még 2014-ben 5 millió eurós veszteséget könyvelt el, és most csupán abban reménykedhet, hogy formálisan felvásárolja őt a francia állami EDF energetikai vállalat, amihez azonban 3 milliárd euróra van szükség az államkasszából – egy olyan időszakban, mikor a francia gazdaság a deficit minden egyes tizedszázalékáért kőkeményen harcol.

Az Arevat is egy túlárazott atomerőmű, a finn Olkiluoto és a francia Flamanville vitte zátonyra (ebben az atomerőműben történt robbanás február első felében – bővebben itt).

A Roszatom könnyebben van, de…

A probléma gyökere, hogy mindkét említett vállalat ugyanazt a III+ generációs, még egyáltalán nem használt, élesben ki nem próbált reaktorokat építette meg. Közben azonban a biztonsági előírások folyamatosan szigorodnak (ez a 2011-es fukusimai atomkatasztrófával kezdődött). Az egyre szigorodó biztonsági intézkedések azonban megfojtják a vállalatokat.

Vitán felül áll, hogy nukleáris energia kérdésében nem lehetünk elég óvatosak. De ha a biztonsági intézkedések túlmutatnak egy projekt megtérülésén vagy egyszerűen nem megoldhatóak technikailag, akkor a cégek elkezdenek trükközni – pont úgy, ahogy azt tette a Volkswagen konszern a károsanyag-kibocsátási adatok meghamisításával.

A magyarországi Paks II látványterve. A projektet versenyeztetés nélkül szerezte meg a Roszatom. Brüsszel emeiatt sokáig harcolt Budapesttel, végül zöld utat adott. Forrás: nol.hu

A jelenlegi helyzetben még a hatalmas EDF-et is megingathatják a pénzügyi gondok. A Nagy-Britanniában készülő, közel 20 milliárd eurós atomerőmű-gigaprojekt, a Hinkley Point-i erőmű finanszírozásába már így is egyharmad részben Kínának kellett beszállnia.

Az orosz Roszatom jóval könnyebb helyzetben van. Többnyire a volt Szovjetunió területén és a fejlődő országok között portyázik ügyfelek után, ami önmagában nem probléma. A gond ott kezdődik, hogy az egyes projekteket az orosz államtól kapott kölcsönökből finanszírozzák az ügyfelek, amelyeknek adott helyzetben meg lehet a maga ára.

Anglia legnagyobb nukleáris projektje, a Hinkley Point-i atomerőmű. 25 ezer állást hoz létre az építése, 6 millió háztartást lát majd el energiával és közel 20 milliárd euróba kerül. Forrás: BBC.co.uk

Mohi két új reaktora – egyelőre – elnapolva

A helyzet hasonló, mint a nagy repülőgépek gyártói között. Az egész világon csak két nagyvállalat létezik, mert a vevőkör annyira szűk, hogy a piac egyszerűen nem bírna el többet. A nukleáris erőművek piaca a gépgyártásnál jóval összetettebb (építkezés, technológia, fűtőanyagok beszerzése, kiégett fűtőelemek elszállítása és tárolása) így jelenleg 5 nagy játékos versenghet egymással, akik között a leginkább feltörekvő a kínai CGN – a cég már saját reaktorral is előrukkolt.

Összességében elmondható, hogy nem egyszerűen biztonsági kockázatról van szó, hanem finanszírozási rizikóról is. Egy atomerőmű-projekt gazdaságilag térdre kényszeríthet egy olyan kisebb országot, mint amilyen Szlovákia is – és hát melyik politikus szeretné azt visszahallani a sajtóból, hogy pénzügyi csődbe vitte az országot?

Körpék
Körpék, 18.3.2017

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards