Na obedy viac peňazí (TA3)

Róbert Chovanculiak vysvetloval nedostatky gastrolístkov pre TA3. 26.3.2018 

Na obedy viac peňazí (TA3)

Jozef Dúbravský, moderátor: “Zamestnanci firiem budú mať na obedy viac peňazí, minimálna suma stravných
lístkov sa má už o pár mesiacov zdvihnúť o 22 centov, hodnota najlacnejšieho gastrolístka by tak mala dosiahnuť
3,60 eura. Odborník ale hovorí o tom, že pre zamestnancov to až také výhodné byť nemusí.”
Michaela Lovásová, reportérka TA 3: “Za obedy si budú ľudia priplácať menej, stravné lístky s vyššou
hodnotou majú podľa návrhu ministerstva práce dostávať zamestnanci od júna. naposledy sa hodnota
gastrolístkov zvyšovala ešte v decembri 2016.”
Veronika Husárová, komunikačný odbor ministerstva práce: “Keďže v januári rástli ceny jedál a nápojov v
reštauráciách, ministerstvo zvýši sumy stravného pre pracovné cesty a zároveň sa zvýši aj minimálna hodnota
stravovacej poukážky na 3,60 eura.”
Michaela Lovásová: “Gastrolístky v súčasnosti na Slovensku využíva približne 750-tisíc ľudí, dostávajú ich tí,
ktorým firma nevie zabezpečiť ponuku jedla na pracovisku. zadarmo to ale nie je, maximálne 45 percent z
hodnoty lístka firmy strhnú z platu zamestnanca a zvyšok musia zaplatiť zo svojho. Zvýšenie hodnoty
gastrolístkov preto pocítia aj firmy.”
Rastislav Machunka, AZZZ: “My to akceptujeme, pretože ide o dlhodobo dohodnutý postup a opakuje sa v
podstate pri každom zvýšení o tých viac ako päť percent tohto indexu, takže sme na to pripravení a musíme to
akceptovať.”
Michaela Lovásová: “Podľa analytika môžu mať problém s vyššou hodnotou aj zamestnanci v chudobnejších
regiónoch. Tí by prerobili na každom obede aj niekoľko desiatok centov.”
Róbert Chovanculiak, analytik INESS: “Z pohľadu zamestnanca to môže znamenať predovšetkým v
nejakých chudobnejších častiach Slovenska, že si kupoval obed za menej ako 3,60. Avšak teraz dostane lístok,
ktorý bude mať hodnotu 3,60 a vieme, že s gastrolístkov sa nevydáva, takže tým pádom mu ako keby zdražel
obed.”

Michaela Lovásová: “Odborník preto navrhuje, aby bol príspevok zamestnancom zarátaný do mzdy. O to sa
už v minulosti pokúšala aj vláda Ivety Radičovej.”
Róbert Chovanculiak: “Taktiež existujú aj nejaké už prvé behaviorálne štúdie v ekonómii, ktoré ukazujú, že
častokrát cena obedov kopíruje cenu gastrolístkov. Takže keď sa zvýši cena gastrolístkov, tak niektorí majitelia
reštaurácií môžu zareagovať tak, že zvýšia cenu menu, obedu a v zásade tí ľudia neušetria.”

Michaela Lovásová: “Polepšiť by si mohli živnostníci, z dane si budú môcť po novom odrátať za jeden deň
stravné v hodnote 4,80 eura, čo je o 30 centov viac ako v súčasnosti.”

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards