Eladósítanák az országot a neonácik (Népszava online)

Portál Népszava online publikoval 12.7.2017 článok o  deficite vznikajúcom v prípade realizácie ekonomického programu strany Kotleba - ĽSNS, ktorý analyzoval INESS

Eladósítanák az országot a neonácik (Népszava online)

Ha a Marián Kotleba-féle Mi Szlovákiánkért-Néppárt (ĽSNS) kormányozna Pozsonyban, annak 6,3 milliárd eurós államháztartási deficit lenne az eredménye - állapította meg az INESS gazdaságkutató intézet a párt gazdasági programjának elemzése nyomán, amelyet az Új Szó idézett. Tennék ezt Kotlebáék annak ellenére, hogy az egyik deklarált céljuk a kiegyenlített költségvetés.

Az INESS közleményében emlékeztet: 6,3 milliárd euró jelenleg az alap- és középiskolák fenntartására, illetve a teljes egészségügyre fordított összeg.

A lakosságot további súlyos kiadások is terhelnék. Kotlebáék hatalomra kerülése, és Szlovákia EU-ból, valamint a NATO-ból való esetleges kilépése esetén a védelmi kiadások 7 milliárd euróval nőnének. A stratégiai vállalatok államosítása további 4 milliárd eurós befektetést igényelne. Az így összegyűlt 11 milliárdos befektetési összeget az állam csak hitelekből lenne képes fedezni - olvasható az INESS honlapján.

Kotlebáék emelnék a nyugdíjat, többet fordítanának a mezőgazdaságra és csökkentenék az adót is, kérdés, miből. Ezek finanszírozására programjukban olyan kiadások lefaragását ígérik, melyek az INESS szerint elenyészőnek tekinthetők. Ilyen a politikai pártok állami pénzből való finanszírozásának megszüntetése, a képviselők számának csökkentése 150-ről 100-ra, vagy a "NATO-tagdíj" megszűnése.

Népszava online, 12.7.2017

INESS is an independent, non-governmental and non-political civic association. All of our activities are financed by grants, 2% tax allocation, own activities and donations from individuals and legal entities. Thus, our operation, scope and quality of outputs, largely depends on your generosity.
Our
awards
Zlatý klinec Nadácia Orange Templeton Freedom Award Dorian & Antony Fisher Venture Grants Golden Umbrella Think Tanks Awards